COVID-19 Pandemisi Sonrasında İlkokul Öğrencilerinde Gözlenen Davranış Değişiklikleri - Ayla Yurdusever; Ayşe Güler Küçükturan (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19, bireyleri toplumsal ve bireysel olarak derinden etkilemiştir. Virüsün bulaşma hızını azaltmayı hedefleyen devlet eliyle alınan bu karantina ve sosyal izolasyon önlemleri, bireylerin sevdiklerinden ayrı kalmasına, özgürlüklerin kısıtlanmasına, hastalığın belirsizliği nedeniyle duyulan endişe ve kaygı düzeyinin artmasına neden olmakta depresif belirtiler, yalnızlık, umutsuzluk, öfke ve travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik etkilere neden olmaktadır. Bu nedenle çalışma, COVD-19 sürecinin çocuklarda yarattığı psikososyal etkileri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden tipik durum alışması yöntemi ile gerçekleştirilen araştırmada Ankara ili Etimesgut ilçesinde bir ilkokulun 19 sınıf öğretmeni ile görüşme yapılmıştır. Araştırma sonucunda covid 19 pandemisi sonrasında çocukların genel olarak davranışlarında değişiklik olduğu, sağlık ile ilgili rutinlerinde değişimler yaşandığı, eğitim ve öğretime yönelik alışkanlıklarının değiştiği, bilişsel becerilerde olumsuz yönde etkilenmeler olduğu bulunmuştur. Ayrıca çocukların duygu durumlarında değişiklikler ve şiddete yönelik davranışlarında artış görülmüştür.