BİLGİNİN RENKLERİ - Ahmet İnam (Felsefe Dünyası)
Bu makalenin temel sorunu etik-epistemolojik olarak nitelendirilebilir:Bilgimizle birlikte nasıl yaşayacağız? Bu sorun şaşırtıcı biçimdeparadoksaldır: Cevabı bilmek bilgiyi gerektirmektedir. Fakat bu cevap, neçeşit bir bilgi olabilir? Bu çalışmada Anglo-Amerikan epistemolojisindenaldığımız görüşle çeşitli bilgi türlerinin bulunduğunu, sözgelimi bir şeyyapmayı bilme, birini şahıs olarak bilme, bir mekânı ya da şehri bilmeve sözde önermesel bilgi, ileri süreceğim. Aristotelesçi üçlü bilgi sınıflandırmasındanbaşlayarak üç çeşit bilgiyi daha göz önünde bulunduruyoruz.Tüm bu bilgi türleri bilginin renklerini oluşturuyor. Bilginin renklerininyardımıyla hayat ve bilgi arasındaki ilişkiye dair zor soruları çözümlemeninmümkün olabileceğini düşünüyorum.