SAÇAKLIZÂDE'DE MU'ALLİL - Necmettin Pehlivan (Felsefe Dünyası)
Saçaklızâde; Osmanlı bilim havzasının çok yönlü ilmî bilginlerinden biridir. Mantık, dil, hadis, tefsir, âdâb ve İslam hukuku alanlarında eserler vermiştir. Onun âdâb geleneğindeki otoritesi, Takrîr al-Kavânîn al-Mutedâvile min 'Ilm al-Munâzara ve Velediyye adlı eserlerine dayanmaktadır. Bu iki eser, Osmanlı bilim havzasında oldukça şöhret bulmuş ve son döneme kadar müfredatlardaki yerini korumuştur. Bu çalışmada, bu iki eser çerçevesinde Saçaklızâde'nin tartışmada asıl "münâzaracı" sıfatını haiz olan "mu'allil" hakkında görüşleri ele alınmaya çalışılmış ve görüşleri diğer bilginlerle karşılaştırılmıştır.