AÇIK KÖMÜR OCAKLARINDA ÇEVRESEL ETKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE DOĞA ONARIM ÇALIŞMALARININ MİLAS - SEKKÖY AÇIK KÖMÜR OCAĞI ÖRNEĞİNDE İRDELENMESİ - Hayran Çelem; Nevin Akpınar (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma, açık ocak kömür madencili ğinin yarattığı çevre sorunları nı analiz etmek, bu sorunları n en aza indirilmesi için ÇED ve Do ğa Onarım çalışmaları nı n birlikte yürütülmesi gereklili ğini vurgulamak ve Peyzaj Mimarlıgı açısından konuya bir yaklaşım getirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla; çalışma alanı olarak seçilen Türkiye Kömür I şletmeleri Kurumu TKİ Güney Ege Linyitleri işletmesi GELİ Milas - Sekköy aç ık kömür ocağı nı n bulunduğu alanı n faaliyet öncesi dogal ve kültürel özellikleri irdelenerek ve alanda aç ık ocak işletmeciliğine hiç başlanmadı gı varsayı larak, açık ocak kömür i şletmeciliginin çevre üzerine etkisi incelenmi ş, ayrıca alanın bugünkü durumu dikkate al ı narak ve faaliyetin geçmi şte olduğu gibi sürdürüleceği de hesaba katı larak doga onarım çalışmaları na ilişkin öneriler getirilmi ştir. Doğa onarım çalışmalanna madencilik sonrası alan kullanım planlamas ı nı n gereklili ğinden yaklaşı larak, 4 ana kullanım tipi tarım, ağaçlandı rma, mera, agaçland ı rma + rekreasyon için alan ı n uygunlugu araştı rı lmış , kullanım tiplerine öncelik verilerek seçenekli alan kullan ım kararları üretilmiştir. Çalışmada, verilerin analiz, değerlendirme, sentez ve haritalama i şlemleri bilgisayar destegiyle gerçekleştirilmiştir. Alan kullanım planlamas ı nı takiben, alanı n iyileştirme ve bitkilendirmesine yönelik önerilere yer verilmi ştir