خلا عملکرد مرتبط با مدیریت زراعی و علفهای هرز در گندم: مطالعه موردی استان گلستان- بندر گز - محمد زمان نکاحی; افشین سلطانی; آسیه سیاهمرگویی; ناصر باقرانی (تولید گیاهان زراعی)
بمنظور بررسی عوامل موثر بر کاهش عملکرد گندم دیم، آزمایشی بصورت پیمایشی در سطح 45 مزرعه گندم در شهرستان بندرگز در سال 1391 انجام گردید. نمونه برداری در دو مرحله بصورت تصادفی در پنج نقطه از هر مزرعه با استفاده از کوادراتی به ابعاد 1*1 متر انجام شد. در این تحقیق کلیه اطلاعات مربوط به مدیریت زراعی شامل عملیات تهیه بستر بذر، رقم مورد استفاده، محل تهیه بذر، زمان کاشت، مبارزه با علف هرز و مسایل مربوط به کاشت و برداشت، زمان سم‎پاشی، میزان بذر مصرفی، در قالب پرسش‎نامه و در طول فصل رشد از طریق پرسش از کشاورزان جمع‎آوری و تکمیل شد. در پایان فصل رشد میزان عملکرد واقعی برداشت شده توسط کشاورزان، ثبت گردید. از میان پارامترهای مختلف مورد بررسی تراکم بوته، تراکم خوشه، سابقه کشاورز، تاریخ کاشت و تاریخ برداشت تاثیر معنی داری بر عملکرد گندم داشتند. کشاورزان با سابقه بیشتر عملکرد کمتری داشتند و با تاخیر در عملیات کاشت و برداشت، عملکرد محصول نیز کاهش یافت. نتایج نشان داد بین متوسط عملکرد واقعی(2236 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد قابل حصول(5698 کیلوگرم در هکتار)، 3462 کیلوگرم در هکتار خلاء عملکرد ناشی از تراکم بوته پایین (15%)؛ عدم استقبال کشاورزان از یافته های جدید(10%)؛ تاریخ کاشت دیر هنگام(36%)؛ رقم نامناسب N8019 در مقایسه با N8118( 21%) و عدم استفاده از علف‎کش تاپیک و ‎گرانستار(18%) وجود داشت. با بهینه سازی موارد ذکر شده می توان خلاء عملکرد را کاهش داد و عملکرد را به بالاتر از 5 تن در هکتار افزایش داد. ک