MESLEK YÜKSEK OKULLARINDA BELİRSİZ GELECEK: SINAVSIZ GEÇİŞTEN EK PUANA. YÖNETİCİLERİN VE ÖĞRETMENLERİN, MYO'LARIN GELECEĞİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Ahmet Yıldırm; Oğuzhan Çarıkçı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türkiye'de köklü bir tarihsel geçmişe sahip olan mesleki ve teknik eğitimin niteliği, çağın şartlarına göre çeşitli yasal düzenlemelerle yürürlüğe konulan uygulamalarla arttırılmaya çalışılmıştır. Mesleki ve teknik ortaöğretimde eğitim gören öğrenciler için "Mesleki-Teknik Eğitimde Orta ve Yükseköğretim Arasında Program Bütünlüğünün ve Devamlılığının Sağlanması-Sınavsız Geçiş" olarak adlandırılan proje, 10.07.2001 tarihinde kabul edilen 4702 Sayılı Yasa ile yürürlüğe girmiştir. 9 Aralık 2016 tarihli 6764 Sayılı Kanun ile, 2001'de yürürlüğe konulan "Meslek Yüksek Okullarına sınavsız geçiş" uygulaması kaldırılarak, mesleki ve teknik ortaöğretimde öğrenim gören öğrencilerin mezunların aynı alanda ön lisans programlarına yerleştirilmelerinde ek puan uygulamasına geçilmiştir. Bu çalışmanın amacı; 6764 sayılı Kanun ile Meslek ve Teknik Lisesi öğrencilerinin ön lisans programlarına yerleştirilmelerinde sınavsız geçiş uygulamasından vazgeçilmesinin, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve MYO'ların geleceği açısından sonuçlarını, Isparta İl merkezinde Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde görev yapan idareci ve öğretmenlerin görüşleri açısından değerlendirmektir Nitel araştırma yöntemiyle desenlenen araştırmada, görüşme tekniği kullanılmıştır. Veriler, Isparta İl merkezinde Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde görev yapan toplam 462 öğretmen arasından amaçlı örneklem yoluyla tespit edilen 78 meslek ile 17 kültür dersi öğretmeni ile yapılan görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formukullanılmış veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir.9 Aralık 2016tarihli 6764 Sayılı Kanun ile, 2001'de yürürlüğe konulan "Meslek YüksekOkullarına sınavsız geçiş" uygulaması kaldırılarak, Mesleki ve TeknikOrtaöğretimde öğrenim gören öğrencilerin mezunların aynı alanda ön lisansprogramlarına yerleştirilmelerinde ek puan uygulamasına geçilmiştir. Bu çalışmanınamacı; 6764 sayılı Kanun ile Meslek ve Teknik Lisesi öğrencilerinin ön lisansprogramlarına yerleştirilmelerinde sınavsız geçiş uygulamasındanvazgeçilmesinin, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Meslek Yüksek Okullarınıngeleceği açısından sonuçlarını, Ispartaİl Merkezinde Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde görev yapan idareci veöğretmenlerin görüşleri açısından değerlendirmektirNitel araştırmayöntemiyle desenlenen araştırmada görüşmetekniği kullanılmıştır. Veriler, Isparta İl Merkezinde Mesleki ve TeknikAnadolu Liselerinde görev yapan toplam 462 öğretmen arasından tesadüfi örneklemyoluyla tespit edilen 78 meslek ile 17kültür dersi öğretmeni ileyapılan görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak yarıyapılandırılmış görüşme formu kullanılmışveriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir.Bu çalışma ilesınavsız geçiş hakkı yerine ek puan uygulamasına geçilmesinin sonuçlarınıgözönünde tutarak, Mesleki ve Teknkliselerde görev yapan öğretmenlerin görüşlerinden hareketle, Meslek YüksekOkullarının geleceği hakkında bir tespit yapılmaya çalışılacaktır.Araştırmaya katılan öğretmenler; değişikliği sağlayan kanun hakkında bilgi sahibiolmadıklarını, kurumsal düzeyde de bilgilendirilmediklerini, sınavsız geçiş uygulamasının olumlu biradım olduğunu, uygulamanın uzun vadede MYO'ların kalitesini arttıracağını ifade etmişlerdir.