Et glimt inn bak scenen? - Partilederes bruk av Facebook i valgkamp - Ingrid Rogstad (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Politikere som enkeltindivider får stadig mer oppmerksomhet på bekostning av de politiske partiene, og man snakker om at politikken har blitt personifisert. Samtidig har sosiale medier blitt en viktig plattform for politisk kommunikasjon. Dette er en type medier hvor skillene mellom det offentlige og det private ofte er utydelig, og et sentralt spørsmål er derfor om sosiale medier representerer en arena for ytterligere personifisert politikk. Denne artikkelen studerer graden av personifisering i de norske partiledernes Facebook-kommunikasjon i perioden rundt stortingsvalget i 2013. Dette er gjort gjennom en kartlegging av forskjellige grader av personifisert kommunikasjon, fra den helt politiske/offentlige til den helt private/personlige, basert på posisjonering og stil. Artikkelens hovedfunn er at en rent politisk uttrykksmåte (politisk posisjon og offentlig stil) var absolutt mest utbredt før valget, men også etter valget. Partilederne kommuniserte i stor grad i tråd med partienes overordnede valgkampanjer og tilpasset i liten grad kommunikasjonen til den personlige og muntlige tonen som er vanlig i sosiale medier. De bød også på svært få glimt inn til sine helt private sfærer. Nøkkelord: Facebook, personifisering, politisk kommunikasjon, valgkamp