توسعۀ سازوکار تقسیم‌کار ملی برای آغاز فرایند اجرای الگوی پیشرفت - رضا مهدی (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
شتاب تحولات در عرصه‌های تمدنی علمی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موجب شده است که دستیابی به پیشرفت، یک فرایند از پیش‌طراحی‌شدۀ مبتنی بر آینده‌پژوهی و مشارکتی باشد. در فرایند پُرچالش، فرصت‌ها و موجودی‌های کشورها به اندازه‌ای نیست که با میل خویش حرکت کنند و به مقصد برسند. تمامی الزامات مسیر پیشرفت در آنِ واحد و در یک برهۀ مشخص، اهمیت و اولویت هم‌تراز ندارند. یک معیار و سازوکار قابل توصیه برای همه ملت‌های پیشرفت‌جو این است که از سرمایه‌ها و منابع تمدنی علمی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نمادین خود با حداکثر کارایی و اثربخشی، بهره‌برداری کنند. چنین توصیه‌ای برای کشور ما، ورود همه دارائی‌ها و داشته‌های تمدنی مادی و معنوی در فرایند پیشرفت است. در این مقاله، با رویکرد ارشادی مثبت‌گرا و استفاده از اسناد و تجارب و کاربست تفکر سیستمی، سازوکاری برای تقسیم‌کار ملی برای شروع فرایند اجرای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، توسعه داده شده است. با استناد به سرنوشت اسناد ملی موجود، بدون تمهید دقیق و قابل پایش شرایط، اقدامات و تدابیر، حرکت در چارچوب الگوی موجود، دشوار یا حتی غیرممکن، خواهد بود. براساس سازوکار ارائه‌شده در این مقاله، با استفاده از روش‌های تجزیه‌وتحلیل سیستم‌ها، مدیریت فرایند و مدیریت پروژه، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به‌مثابه یک «سیستم جامع»، اولاً باید به چندین «سیستم»، «زیرسیستم» و «فعالیت» معنا‌دار تجزیه و تقسیم شود، ثانیاً نهادهای ملی «اصلی» و «همکار» متولی اجرای هر یک از سیستم‌ها، زیرسیستم‌ها و فعالیت‌ها تعیین گردد، ثالثاً یک «جدول زمانی منعطف» برای اجرا، پایش و گزارش عملکرد هر یک از فعالیت‌ها طراحی و مستقر شود.