METAFORA KAIP KULTŪROS MODELIS - Tomas Kačerauskas (Problemos)
Straipsnyje nagrinėjamos metaforos teorijos. Jeigu metafora - literatūros modelis (Ricæuras), ar negalėtų ji būti visos kultūros modeliu? Šią prielaidą, atrodo, paremia kitas Ricæuro teiginys, kad metafora - žodžio ir sakinio, kalbinės ir užkalbinės tikrovės sankirta. Tačiau suvokiant kultūrą kaip nesulaikomą "hiperrealybės dauginimąsi" (Baudrillard'as) ar kaip "panhoministinę iliuziją" (Šliogeris), metaforos, kaip kultūros modelio, prielaida nėra vaisinga. Toliau atkreipiamas dėmesys į metaforos "matymo kaip" (Davidsonas) aspektą. Tai siejama su ontologiniu bei etiniu metaforos planu, kuris atveda prie Gadamerio hermeneutikos ir Levino etikos. Ar metaforos, kaip kultūros modelio, nagrinėjimas papildo metaforos teoriją? Ar tai leidžia sutvirtinti filosofinės poetikos discipliną? Prasminiai žodžiai: metafora, kultūra, poetinė tapatybė, etika.