ÜNİVERSİTELERDE YEŞİL YÖNETİM ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Zeynep Çakanel; Ayşe İrmiş; Hatice Çoban Kumbalı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Araştırmanın amacı, 2019 ve 2020 yıllarında GreenMetric sıralamasına giren ilk beş üniversiteyle Türkiye’den bu sıralamaya girebilen ilk beş üniversiteyi yeşil yönetim çalışmaları bağlamında analiz etmek ve iki grubu birbiriyle karşılaştırmaktır. Araştırmanın ilk aşamasında örneklemi oluşturan üniversitelerin web sayfaları ve faaliyet raporları incelenmiştir. İkinci aşamada GreenMetric kriterlerine göre üniversitelerin yerleşim ve altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atık, su, taşımacılık, eğitim ve araştırma uygulamalarından aldıkları puanların 2019 ve 2020 yılları içindeki değişimi izlenmiş, üniversiteler arası karşılaştırmalar puanlara göre yapılmıştır. 2019-2020 GreenMetric sıralamasında ilk beşte yer alan üniversitelerle Türkiye’den GreenMetric’e giren ilk beş üniversitenin çabaları birbirine benzer olmakla beraber listenin ilk sıralarında yer alan üniversitelerin iç ve dış paydaşlarıyla entegrasyonunun Türk üniversitelerine göre nispeten daha fazla olduğu görülmüştür. GreenMetric alt boyutları açısından ise Türk üniversiteleri, su, taşımacılık ve eğitim-araştırma alanlarında listenin ilk sıralarında yer alan üniversitelerin bir kısmından nispeten daha iyi puan alırken, yerleşim ve alt yapı, enerji ve iklim değişikliği ve atık kalemlerinde ilk beşteki üniversitelere göre çok büyük puan farklarıyla geride kalmıştır.