İleri kalp yetersizliği hastalarında levosimendanın eritrosit dağılım genişliği üzerine etkisi - Ahmet Gürel; Niyazi Güler; Murat Aydın; Şeref Alpsoy; Aydın Akyüz; Dursun Çayan Akkoyun (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Levosimendan dekompanse kalp yetersizliğinde kullanılan, olumlu hemodinamik etkileri de olan pozitif inotropik bir ilaçtır. Bu çalışmanın amacı levosimendan tedavisi almış ileri kalp yetersizliği hastalarının tedavi öncesi ve sonrası eritrosit dağılım genişliğinin RDW değişimlerini belirlemektir. Gereç ve yöntem: İleri kalp yetersizliği ile yatarak levosimendan tedavisi uygulanmış 108 hasta geriye dönük olarak tarandı. Hastaların levosimendan tedavisi öncesindeki ve bir ay sonrasındaki kontrollerinde kaydedilmiş hemogram ve ekokardiyografi verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Sonuçlar incelendiğinde levosimendan tedavisi sonrası RDW, sol ventrikül diyastol sonu çapı ve sol ventrikül sistol sonu çapı ortalamasının, tedavi öncesinden anlamlı düzeyde azaldığı, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ortalamasının ise tedavi öncesine göre anlamlı düzeyde arttığı görüldü. Diğer özellikler üzerine tedavinin anlamlı düzeyde etki etmediği görüldü. Sonuç: Kardiyovasküler hastalıklarda prognostik önemi gösterilmiş olan eritrosit dağılım hacminin levosimendan tedavisi sonrası istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı gösterildi. Levosimendan tedavisi almış hastalarda olumlu hemodinamik etkileri takipte, kolaylıkla ölçülebilen eritrosit dağılım genişliği fayda sağlayabilir