Üzüm Posasının Karbonizasyon Davranışının İncelenmesi - Feride Naime Türk (Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences)
Bu çalışmada üzüm posası hem inert hem de oksijenli atmosferlerde karbonizasyon davranışının incelenmesi amaçlanmıştır. Herhangi bir biyokütlenin torrefaksiyon koşullarında oluşturacağı ürünlerin miktarı, öncelikle biyokütlenin temel bileşenlerine bağlıdır. Çünkü temel bileşenlerin yapısal farklılıkları termal davranışlarının da farklı olmasına neden olmaktadır. Bu yüzden meydana gelen değişimlerin ve ortaya çıkan ürünlerin anlaşılması açısından şüphesiz oldukça önemlidir. Lignoselülozik maddelerin yapısında yaklaşık olarak %80 uçucu bileşen ve %20 sabit karbon bulundu. Karbonizasyon prosesi boyunca biyokütlenin elementsel oksijen oranı sıcaklıkla önemli oranda azaldı. 200-350˚C aralığında uçucu bileşenlerin bir kısmı biyokütleden ayrıldı ve böylece biyokütlenin yapısı daha sert ve kırılgan bir hale geldi. Büyük oranda hemiselülozların bozunması ve daha az oranda selüloz moleküllerinin bozunması suretiyle orijinal biyokütlenin fiber yapısı parçalandı. Bu durum biyokütle yapısının daha kırılgan bir hale gelmesine ve daha kolay öğütülmesine yardımcı olmaktadır. Uçucu bileşenler uzaklaştırıldıktan sonra biyokütlenin elementsel oksijen oranı azaldı ve buna bağlı olarak ısı değeri kademeli olarak 19 MJ. kg-1 den 21- 23 MJ. kg-1 değerine yükseldi.