LMS MOODLE ЯК ЗАСІБ ОРГАНІЗАЦІЇ СЕРЕДОВИЩА ЗДОБУТТЯ ПЕДАГОГАМИ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ - Ірина Доманецька; Олена Федусенко; Олег Іларіонов; Ганна Красовська (Інформаційні технології і засоби навчання)
У статті розглядаються питання ефективної організації навчального процесу в закладах післядипломної педагогічної освіти на базі використання ІКТ, а саме на прикладі LMS Moodle показані можливості організації навчального середовища, що задовольняє  вимогам якісної післядипломної освіти педагогів. Автори розкривають роль післядипломної педагогічної освіти в умовах сучасних трансформацій українського суспільства та підкреслюють необхідність додаткових знань та досвіду використання ІКТ педагогами. Курси післядипломної освіти забезпечують взаємозв'язок між професійною та освітньою діяльністю педагога, спрямовані на формування та розвиток у педагогів здібностей до самоорганізації, саморозвитку, умінь самостійно засвоювати інформацію, що постійно оновлюється, в найкоротші терміни адаптуватися до змін соціально-економічного середовища. Значний потік інформації потребує додаткових знань та досвіду використання інформаційно-комунікаційних технологій педагогами, що своєю чергою висуває нові вимоги до організації післядипломної освіти педагогів. Доведено, що ефективне вирішення завдання персоналізації післядипломної освіти можливе лише за умови інтеграції технологій навчання та інформаційно-комунікаційних технологій. Сучасні системи управління навчанням мають потужний арсенал засобів задля реалізації новітніх моделей навчання. У роботі проаналізовані можливості LMS Moodle щодо адміністрування курсів, персоналізації навчання, організації групової та індивідуальної взаємодії, моніторингу та аналітики освітньої траєкторії кожного слухача. Детально розглянуті питання побудови розгалужених структур курсів (елемент Lesson), організації проблемно-орієнтованого контенту з елементами групового опрацювання (Forum, Chat, Choice, Workshop, Wiki, MindMap), відстежування інтересів кожного слухача за вибором блоків навчальної інформації та зворотним зв'язком (елементи Lesson, Assignment, Feedback, Survay), оперативного моніторингу якості знань (елементи Lesson, Quize, Choice), організації навчального процесу за моделлю перевернутого класу. Перспективи подальших досліджень, на думку авторів, можуть бути пов'язані із завданнями розробки нових інструментів для підтримки процесу навчання в LMS Moodle, повязаних з урахуванням  складності питань з метою об’єктивізації оцінювання знань слухачів.