KALKINMA, TOPLUM KALKINMASI YÖNTEMİ VE İNSANIN GELİŞİMİ - Rıfat Miser (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bir ulusun kalkınmasındaki en önemli bileşen, kuşkusuz insan varlığıdır; onun varolan ve gelişebilecek olan bilgileri, becerileri ve tutumlarıdır. Varolan ve gizil olan "bunlar" geliştirilip kalkınma sürecine katılmadan; bir ulusun maden, orman, toprak, deniz... gibi diğer kaynaklarının gereğince ve yeterince işe koşulabileceği düşünülemez. İnsan kalkınmanın yalnızca nesnesi değil, aynı zamanda öznesidir. İnsan unsurunun kalkınmadaki rolünü gözardı eden herhangi bir kalkınma girişiminin, bir iyi dilek olarak kalması ve başarısızlığa uğraması kaçınılmazdır.