بررسی عوامل مؤثر بر خودکارآمدی کارآفرینانه دانشجویان با تأکید بر هنجارهای خانوادگی - فرشته غیاثوندغیاثی (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
خودکارآمدی کارآفرینانه دلالت بر باور یک فرد به تواناییهایش در دستیابی به اهداف و فعالیت‌های کارآفرینی دارد که شکل‌گیری آن از عوامل مختلفی تاثیر میپذیرد. این پژوهش با هدف بررسی عوامل مؤثر بر خودکارآمدی کارآفرینانه دانشجویان با تأکید بر هنجارهای خانوادگی انجام شد. پژوهش از نظر گردآوری دادهها توصیفی- همبستگی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه مورد مطالعه شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان (3000 نفر) بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 341 نفر از آنها به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. جهت تحلیل داده‌ها از نرمافزار SPSS استفاده شد. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد (9/0=α). روایی پرسشنامه به روش محتوایی با نظر‌‌خواهی از اعضای هیأت علمی گروه مشاوره و روانشناسی و مدرسان درس کارآفرینی تایید شد. نتایج مقایسه میانگین نشان داد خودکارآمدی کارآفرینانه دانشجویان در بین مقاطع تحصیلی مختلف و همچنین بین دانشجویان با سبک تربیتی و طبقه اجتماعی مختلف، تفاوت معنی‌داری داشت. نتیجه تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای مسئولیت‌پذیری، سبک تربیتی، طبقه اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانشجویان در مجموع 7/60 درصد از تغییرات خودکارآمدی کارآفرینانه دانشجویان را تبیین کرد. همچنین یافتههای تحقیق نشان داد که خودکارآمدی نه تنها تاثیر مثبتی در کارآفرینی افراد دارد، بلکه یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر قصد کارآفرینی افراد و ایجاد شرکت‌های جدید است. لذا پیشنهاد میشود نظامهای آموزشی برنامههای خود را بر محور خودکارآمدی و توانمندسازی کارآفرینانه دانشجویان با توجه به ارزشهای خانوادگی – اجتماعی مرسوم طراحی نمایند تا در تحقق هدف ارتقای کارآفرینی دانشجویان تاثیرگذار باشند.