Bahasa standard, dialek dan dialek-antara: Beberapa persoalan teoretis - Asmah Haji Omar (Journal of Modern Languages)
Dalam artikel ini, saya cuba menunjukkan beberapa idea yang menyimpang dari konsep-konsep tradisional mengenai bahasa standard. Antaranya ialah bahasa standard bukanlah bentuk yang ideal tetapi hanya kerangka rujukan dengan tujuan suai-kesan, dalam usaha pengguna-pengguna bahasa mencari norma atau pedoman. Dengan itu juga bahasa standard tidak membawa identiti prestij sosial, tetapi lebih kepada identiti alam persekolahan dan terpelajar. Lanjutan dari itu, maka konsep bahasa tinggi serta juga bahasa rendah perlu ditakrifkan dengan lebih cermat.