YENİ ÇALIŞANLARI İŞLETMEDE TUTMANIN YOLU: ÇALIŞAN ORYANTASYONU, PERAKENDECİLİK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN ORYANTASYONU VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA - Ayşe KOCABACAK (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmanın konusu, çalışan oryantasyonudur. Çalışanların yeni işyerlerine ve işlerine alıştırılması, birçok organizasyonda en çok ihmal edilen fonksiyonlardan biridir. Etkin bir oryantasyon programı veya böyle bir programa sahip olamamak, yeni çalışanların hızlı bir biçimde verimli hale gelmesinde önemli bir farklılık meydana getirecektir ve bu programlar organizasyon için uzun dönemli diğer etkilere sahiptirler. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, bir alan araştırması ile çalışan oryantasyonunun önemine işaret etmektir. Çalışmanın sonuçları, bu araştırma grubundaki çalışanlar için, çalışanların eğitimcinin performansı, eğitim içeriğinden elde ettikleri tatmin düzeyi ile örgütsel bağlılıkları arasında doğru bir orantı olduğuna işaret etmektedir.