K problematice lokálních kamnářských výrobních center jihovýchodní Moravy konce 15. až poloviny 16. století - Dana Menoušková; Karel Slavíček (Archaeologia Historica)
Text představuje výsledky pokračujících ikonografických i přírodovědných analýz komorových kachlů z prostředí jihovýchodní Moravy: hradu Buchlova a měst Strážnice a Veselí nad Moravou. Navazuje na výsledky zveřejněné v loňském ročníku Archaeologie historici. Účelem analýz je zjistit materiálové složení a tím i možné materiálové shody analogických kachlů ze studovaných lokalit. Cílem výzkumu je zmapovat regionální i nadregionální vazby a přispět k lokalizaci výrobních center konce 15. až poloviny 16. století. Dosavadní výsledky ukazují výraznou lokalizaci výroby komorových kachlů v oblasti jihovýchodní Moravy a souběžné působení většího počtu (nespecializovaných) hrnčířských dílen, které přibližně ve stejném čase zásobovaly svými produkty místní trhy. Analogické nálezy reliéfních kachlů z různých lokalit v oblasti jsou tak nejspíše výsledkem produkce místních dílen.