«La også ditt kamera bli et våben i arbeiderbevegelsens historie»<subtitle>– om sosialistisk fotografi i 1930-årene</subtitle> - Nina Bratland; Tone Svinningen (Arbeiderhistorie)
Artikkelen tar utgangspunkt i temaet sosialistisk fotografi og hvordan dette blir forklart og praktisert i Norge i siste del av 1930-årene. Arbeidernes Fotolag kommer raskt fram som en forening og et aktivitetssenter for denne politiske fotoretningen. Foreningen var en av mange som ble etablert på denne tiden – litteratur, teater, kor og idrett gikk også inn i en ny satsing fra arbeiderbevegelsen. Klassebevisstheten skulle økes ved å utdanne og styrke arbeiderne for den sosialistiske sak. Arbeidernes Fotolag holdt kurs, drev med praktisk veiledning, inviterte til diskusjoner og utflukter og gjorde fotografering relevant i en aktuell debatt. Med kamera skulle amatørfotografene synliggjøre sin livssituasjon og sitt arbeid for allmenheten. Arbeiderbladet i Oslo hadde en sentral rolle både som fødselshjelper og samarbeidspartner. Et mål for Arbeidernes Fotolag var å bygge opp en kapasitet, et arkiv med bilder som skulle dokumentere folks levekår og arbeiderbevegelsens aktiviteter i hele landet. Artikkelen plasserer også disse fotoaktivitetene i et internasjonalt nettverk av politikk, kunst og fotohistorie.