Формування моделі міжнародно-правового регулювання приватної військової та охоронної діяльності - O. I. Savka (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
В статті розглянуто формування моделі міжнародно-правового регулювання приватної військової та охоронної діяльності. Проведено дослідження генези сучасного розвитку найманста. Визначено чотири хронологічні етапи із зазначенням ключових подій, що вплинули на появу ПВОК та формування міжнародно-правового регулювання їх діяльності. Розглянуто два підходи до регулювання приватної віськової та охоронної діяльності: міжнародно-правовий та «м’яко-правовий». У рамках дослідження під «моделлю» ми розуміємо прогнозований варіант оптимального правового регулювання майбутніх явищ і процесів, що визначає цілі та засоби формування нового правового стану і дозволяє зробити розрахунки пов’язаних із цим реальних результатів. Правова модель відображає рівень чинного правопорядку та його розвитку з урахуванням тенденцій, етапів та показників економічного, соціального та політичного розвитку, а також взаємодії з нормами зовнішнього середовища. Модель складається із комплексу елементів, пов’язаних між собою. На сьогоднішній день одним з головних доктринальних висновків, пов’язаних з регулюванням приватної військової та охоронної діяльності, є теза про те, що в сучасних умовах держава втрачає монополію на застосування збройної сили, яку називають ще «приватизацією насильства», причиною чого є кількісне зростання числа ПВОК як недержавних акторів, залучених до конфліктів у тому числі через делегування державами їм своїх функцій у сфері безпеки. Визначено, що становлення моделі міжнародно-правового регулювання приватної військової та охоронної діяльності було непростим, проте за минулі роки було пройдено шлях від готового Проєкту Конвенції до дискусійного документа у вісім пунктів і назад до Проєкту Документу, межі якого за підтримки великої групи держав-прихильників розвитку міжнародно-правового регулювання приватної військової та охоронної діяльності дозволяють прогнозувати подальші перспективи. Оптимальним виходом із ситуації з невизначеністю міжнародно-правового регулювання приватної військової та охоронної діяльності є використання комбінованого підходу до регулювання приватної військової та охоронної діяльності діяльності, що поєднує переваги сформованих моделей і позицій. Приватна військова та охоронна діяльність торкається комплексу різногалузевих, дискусійних питань міжнародного права, відповідно теоретична модель міжнародно-правового регулювання приватної військової та охоронної діяльності виходить із пріоритету використання договірних механізмів, що доповнюються рекомендаційними актами та модельним законодавством. Необхідним елементом теоретичної моделі міжнародно-правового регулювання приватної військової та охоронної діяльності є принципи визначення юрисдикції держав та заборона наділення ПВОК та їх співробітників юрисдикційним імунітетом.