Sigortacılık Sektörü Prim Üretiminin Ekonomik Gelişmeye Etkisi - İsmail Yıldırım (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Sigorta modern yaşamın temel taşlarından biridir. Sigorta olmadan, günümüz toplumu ve ekonomisi birçok açıdan çalışamaz hale gelebilir. Sigorta sektörü günlük yaşamda meydana gelebilecek politik, ekonomik, teknolojik, iklimsel vb. risklere karşı bireyleri ya da şirketleri korumaktadır. Gelişmekte olan ekonomilerde yatırımların finansmanı ve finansal hizmetlerin gelişmesinde sigorta sektörünün payı her geçen gün artmaktadır. Sigorta şirketleri topladıkları primleri sermaye piyasasına aktarılarak ekonomik büyümeye katkı sağlanmaktadır. Türkiye’de her geçen yıl sigortalılık oranı ve toplanan primler artış göstermektedir. Sigorta sektörü Türk finans sektörü içerisindeki payı %4 civarındadır. Bu oranı dünya sigortacılık sektörüyle karşılaştırdığımızda yeterli olmadığı görülmektedir. Ancak Türkiye’deki genç nüfus, yeni sigorta branşları nezdinde sektörün büyüme dinamikleri oldukça yüksektir. Bu çalışma, Türkiye’de sigorta sektörü ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkileri incelemektedir. Ekonomik büyüme ile sigortacılık sektörü arasındaki etkileşim VAR modeli ve Granger Nedensellik Testi ile analiz edilmiştir. Analiz 2013:06-2021:06 yılları arası çeyrek dönemlik veriler kullanılarak yapılmıştır. Analizde Gayrisafi Yurt İçi Hâsıla ile Hayat sigorta branşına ait prim üretimi, hayat dışı sigorta branşına ait prim üretimi ve toplam prim üretimi değişkenleri kullanılmıştır. Analizde kullanılan GSYİH değişkenleri T.C Merkez Bankası EVEDS’den, H-PRİM, HD-PRİM ve T-PRİM değişkenleri Türkiye Sigorta Birliği’nden (TSB) elde edilmiştir. Sigortacılık sektörü prim üretimi ile ekonomik büyüme arasında pozitif ve tek yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Ekonomik büyüme sigortacılık sektörü prim üretimini olumlu etkilemektedir aynı şekilde sigortacılık sektörü prim üretimi ekonomik büyümenin nedenidir.