НАЧЕЛА МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА КЛИМАТСКИХ ПРОМЈЕНА - Гордана Прерадовић (Српска правна мисао)
Рад се бави анализом правних начела међународног права климатских промјена. Ова начела имају одређене специфичности у односу на општа начела права заштите животне средине, с обзиром да су климатске промјене глобалног карактера чије посљедице утичу готово на све људе и све екосистеме на Земљи. Борба са климатским промјенама се састоји од мјера ублажавања и мјера прилагођавања на климатске промјене. Наведене мјере су засноване на сљедећим правним начелима, o којима је ријеч у овом раду: начелу одрживог развоја, начелу заједничке али диференциране одговорности и одговарајућих могућности, начелу предострожности и начелу правичности. Анализа је извршена праћењем наведених правних начела кроз међународне правне акте који регулишу право климатских промјена, прије свега УН Оквирну конвенцију о промјени климе и Кјото протокол.