ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII W KONTEKŚCIE ZAGROŻEŃ, ZADAŃ JEDNOSTEK SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO I PLANOWANIA PRZESTRZENNEGO - Joanna Człowiekowska (Zeszyty Prawnicze)
W obliczu ujawnionych ostatnio zagrożeń wywołanych wojną na Ukrainie, kryzysem energetycznym i paliwowym, zanieczyszczeniem środowiska ujawnia się znaczenie i potencjał odnawialnych źródeł energii. W prawie administracyjnym kwestia ta może być analizowana z różnych perspektyw. W tym opracowaniu przedstawiono problem uwzględniania odnawialnych źródeł energii w zadaniach samorządu terytorialnego oraz w planowaniu przestrzennym.