Rewolucja a prawo w Europie w XX wieku. Część II. Rewolucja a prawo dawne i nowe: tradycja prawna i środowisko prawnicze w obliczu rewolucji - Hubert Izdebski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
I. Wprowadzenie. II. Zniesienie dawnego prawa. III. Ukształtowanie nowego prawa. IV. Rewolucja a tradycja w prawie. V. Rewolucja a prawnicy. VI. Zakończenie.