En kvalitativ studie av samstyring i en kommunal akutt døgnenhet - Brita Gjerstad; Svein Ingve Nødland; Inger Lise Teig (Tidsskrift for Omsorgsforskning)
I denne artikkelen analyserer vi en spesifikk kommunal akutt døgnenhet (KAD) som ble etablert i 2013. Vi undersøker hvordan etableringen og organiseringen av enheten utfolder seg i praksis, og hvordan denne etableringen og organiseringen kan forstås som ulike former for «samstyring». Studien er basert på 28 kvalitative intervjuer med ledere og helsepersonell ved enheten, i kommunene og på sykehuset. Studien viser hvordan samstyring kan nyanseres i flere former for styring der «egenaktiv styring», «interaktiv styring» og «transaktiv styring» viser til ulike grader av autonomi og handlingsrom i styringsrelasjonene. Studien utvider vår forståelse av begrepet samstyring.