Postawy nauczycieli szkół podstawowych wobec edukacji wielokulturowej: między akceptacją a wyzwaniami - Olena Bocharova (Seminare)
Celem niniejszego artykułu jest analiza postaw nauczycieli szkół podstawowych wobec edukacji wielokulturowej, ze szczególnym uwzględnieniem kontrastu między akceptacją a wyzwaniami. Badanie przedstawia wyniki jakościowego projektu badawczego, będącego częścią szerszego badania mieszanego dotyczącego podejść nauczycieli do wielokulturowości. W ramach sondażu diagnostycznego przeprowadzonego wśród nauczycieli szkół podstawowych 15 osób wyraziło zgodę na udział w pogłębionych wywiadach. Wyniki badań ujawniają zróżnicowane postawy nauczycieli wobec uczniów pochodzących z różnych kręgów kulturowych. Na podstawie ich opinii i doświadczeń uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy. Pierwsza grupa wykazywała pozytywne nastawienie wobec edukacji wielokulturowej, postrzegając różnorodność kulturową jako wzbogacający i integralny element swojej pracy. Druga grupa natomiast traktowała edukację wielokulturową jako wyzwanie, argumentując, że nadmierne skupienie na uczniach z odmiennych środowisk kulturowych może odbywać się kosztem polskich uczniów. Badanie podkreśla potrzebę wsparcia nauczycieli oraz rozwijania ich kompetencji zawodowych, aby mogli skutecznie radzić sobie z wyzwaniami edukacji wielokulturowej. Wzmacnianie kompetencji interkulturowych nauczycieli jest kluczowe dla efektywnej realizacji zasad edukacji włączającej w klasach o zróżnicowanej kulturowości.