Sa sopilon pod rukon, a na uhu ružmarin: Nello Milotti na Melodijama Istre i Kvarnera u drugoj polovini 1960-ih godina - Lada Duraković; Laura Marin (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Članak govori o djelatnosti Nella Milottija na području popularne glazbe. Razmatraju se značajke njegovih kompozicija izvođenih i nagrađenih na festivalu »Melodije Kvarnera « (»Melodije Istre i Kvarnera«, MIK) u kontekstu kulturne politike šezdesetih godina prošloga stoljeća. To je vrijeme obilježeno afirmiranjem popularne glazbe, osnivanjem festivala zabavnih melodija te pokušajima kreacije domaće zabavne glazbe koja će imati obrazovni predznak i promicati pozitivne društvene, odnosno radne i moralne vrijednosti. Strukovna glazbenička udruženja i druge strukture bliske službenoj kulturnoj politici tragali su za načinima stvaranja »specifično jugoslavenske« glazbe koja bi bila kvalitetna i suvremena, a ujedno i usklađena s ideološkim kriterijima. Kulturna je politika pritom posebne nade polagala u akademske glazbenike poput Milottija, koji je u vrijeme osnivanja MIK-a upravo diplomirao na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Skladbe Nella Milottija Suvenir, Bokaleta, Urinjska baklja, Barbe, Kartulina z Kraljevice, Samanj, Pod Lindarom i Labinski kovari, kojima se predstavljao na MIK-u u drugoj polovini šezdesetih godina, bile su kompozicijski i stilski atraktivne, što je znala prepoznati i publika, kao i stručna povjerenstva Festivala. Pisane u stilu šlagera, talijanske kancone, prožete istarskim tradicijskim elementima ili pak primorskim melosom, oslanjale su se na uporišne točke diskursa »poželjnih tendencija« u zabavnoj glazbi. Bile su vedre i optimistične, mladima su prenosile pozitivne vrijednosti o važnosti rada i čuvanju baštine te zrcalile ideološki poželjne postulate o idiličnom životu u najzapadnijem dijelu zemlje.