GELENEKSEL HAVAYOLU FİRMALARININ PANDEMİ ÖNCESİ VE SONRASI ETKİNLİĞİNİN VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE ÖLÇÜLMESİ - Murat Kemal Keleş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Covid-19 pandemisi dünyada en çok, en büyük yolcu segmenti uluslararası trafik olan geleneksel havayolu firmalarını etkilemiştir. Pandemi nedeniyle sınırların kapanması geleneksel havayolu firmalarının yolcu sayılarını önemli ölçüde azaltmıştır. Bu çalışmanın amacı, Veri Zarflama Analizi (VZA) kullanılarak 2020 yolcu sayısına göre Avrupa’daki en büyük dokuz geleneksel havayolu firmasının pandemi öncesi ve sonrası dönemdeki performanslarını ortaya koymaktır. Bunun için, araştırmada 2019-2020 yılları arasındaki havacılık verilerinden yararlanılarak pandemi öncesi ve sonrası için havayolu firmalarının etkinliklerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Bu kapsamda girdi olarak; “arz edilen koltuk kilometre”, “çalışan sayısı” ve “uçak sayısı”, çıktı olarak ise; “yolcu sayısı” kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre hem pandemi öncesi hem de pandemi sonrasında Aegean Airlines havayolu firması tam etkin çıkmıştır.