,,ДИРЕКТОРИ У СЕНЦИ“ - АСПЕКТИ DE FACTO И DE JURE КОНТРОЛЕ ТРАНСНАЦИОНАЛНЕ КОМПАНИЈЕ - Ивана Б. Љутић (Српска правна мисао)
У раду се разматра одговорност скривених директора који делују ,,у сенци“ у транснационалној компанији (ТНК) у функцији њене ефективне правне контроле. У позицији директора ,,у сенци“ управо се може наћи компанија-мајка ТНК и њена управа у односу на филијално друштво ТНК и његову управу. Пошавши од модела корпоративног управљања и система контроле у ТНК од ,,централизације до децентрализације“, аутор отвара бројна питања, повезана са фидуцијарним дужностима директора зависних друштава. Имајући у виду да је централизација управљања у ТНК sine qua non њиховог обележја, најпре се анализира матично друштво које у одређеном моделу управљања постаје ,,директор у сенци“. С обзиром на правне особине ТНК које значајно опредељују њихову контролу, посебно се наглашава поступање у складу са интересима компаније као целине, односно поступање свих чланица ТНК у складу са глобалном пословном политиком групе. У закључним разматрањима свог рада аутор се залаже за наметање дужности именованих директора директорима ,,у сенци“. Тиме би се испуниле претпоставке доброг корпоративног управљања и остварила правна контрола ТНК.