Türkiye'de İnternet Gazeteciliği Açısından Yerel Basının Genel Görünümü ve Bölgeler Arası Bir Değerlendirme - Halil Gürcan; Onur Bekiroğlu (Selçuk İletişim)
İnternet ortamında gerçekleştirilen internet gazeteciliği, hem yaygın hem de yerel basın açısından önemli avantajlar ve birtakım potansiyeller taşımaktadır. Bu bağlamda, özellikle yerel basın için söz konusu olan yerellik unsuru internet gazeteciliği ile birlikte dönüşüme uğramaktadır. Çalışmada, Türkiye'de internet ortamında yer alan yerel basının niceliksel durumu tespit edilerek internet gazeteciliği açısından yerel basının genel görünümü betimlenmeye çalışılmaktadır. Bu doğrultuda, niceliksel durum tespiti yapılırken yerel gazete, yerel haber portalları ve haber siteleri yerel basın paydası altında birleştirilmekte ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Medya-tr web sitelerinde yerel basının internet ortamındaki durumuna ilişkin bilgiler harmanlanarak kullanılmaktadır. Ayrıca, cari fiyatlarla kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla (gsyh) baz alınarak yerel basının internet ortamında yer alma durumu, bölgeler arası kapsamda değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Netice itibariyle; 309 adet yerel gazete, yerel haber portalı ve haber sitesinin internet ortamında yer aldığı ve dönemsel olarak niceliksel durumda önemli artışlar gerçekleştiği ortaya çıkmaktadır. Yine bölgeler arası değerlendirme sonucunda, belli bölgelerin gsyh ve internet ortamındaki yerel basın sayısı açısından doğru orantılı bir görünüm arz ettiği gözlenmektedir.