La secundària, un lloc de la filosofia La secundaria, un lugar de la filosofía Secondary education, a place for philosophy - Jordi Beltran del Rey (Temps d'Educació)
Molts membres de la comunitat filosòfica consideren que la filosofia a secundària necessàriament es desnaturalitza i que, en el millor dels casos, només és possible practicar-la d’una manera simulada. Aquest qüestionament ens preocupa més que el provinent d’algunes orientacions psicopedagògiques que tenen com a referent sistemes educatius on no hi figura l’epígraf filosofia. Davant de tot això, mantenim que és desitjable i possible l’existència d’una autèntica filosofia en acte a les aules de secundària. Fonamentem això en criteris interns a la pròpia disciplina, com la vigència de l’ideal il·lustrat i la vocació paidèutica de la filosofia des dels seus inicis. La pràctica d’aquesta filosofia requereix investigar sobre els instruments específics que ens permeten filosofar: conceptualitzar, problematitzar i argumentar. La producció filosòfica a les aules de secundària catalanes, per bé que modesta, cal que sigui assumida com un repte per totes les institucions, i vèncer les resistències originades en concepcions elitistes del filosofar. _____________________________________________ De nombreux membres de la communauté philosophique considèrent que la philosophie dans l’enseignement secondaire est nécessairement dénaturée et que, dans le meilleur des cas, il est seulement possible de la pratiquer d’une manière simulée. Ce questionnement nous préoccupe davantage que celui qui provient de certaines orientations psychopédagogiques qui ont comme référence des systèmes éducatifs où ne figure pas la matière philosophie. Face à cela, nous maintenons que l’existence d’une authentique philosophie en acte est souhaitable et même possible dans les classes du secondaire. Nous fondons cela sur des critères internes à la discipline, elle-même, tels que la vigueur de l’idéal des Lumières et la vocation paideutique de la philosophie depuis ses débuts. La pratique de cette philosophie requiert une investigation sur les instruments spécifiques qui permettent de philosopher : conceptualiser, problématiser et argumenter. La production philosophique dans les classes du secondaire en Catalogne, bien que modeste, doit être assumée comme un défi pour toutes les institutions, en dépassant les résistances qui ont leur origine dans les conceptions élitistes de la philosophie. Hay miembros de la comunidad filosófica que consideran que la filosofía en secundaria necesariamente se desnaturaliza y que, en el mejor de los casos, únicamente es posible practicarla de una manera simulada. Este cuestionamiento nos preocupa más que el proveniente de algunas orientaciones psicopedagógicas que tienen como referente sistemas educativos en los que no figura el epígrafe filosofía. Frente a este estado de cosas, mantenemos que es deseable y posible la existencia de una auténtica filosofía en acto en las aulas de secundaria. Fundamentamos nuestra posición en criterios internos a la propia disciplina, tanto como en la vigencia del ideal ilustrado y la vocación paidéutica de la filosofía desde sus inicios. La práctica de esta filosofía requiere investigar sobre los instrumentos específicos que nos permiten filosofar: conceptualizar, problematizar y argumentar. La producción filosófica en las aulas catalanas de secundaria, si bien modesta, es necesaria que sea asumida como un reto por todas las instituciones, venciendo así las resistencias originadas en concepciones elitistas del filosofar. Many members of the philosophical community consider that philosophy in secondary education is necessarily highly modified and, in the best of cases, only a simulacrum can be practiced. This perspective is of more concern to us than that found in psychopedagogical approaches based on educational systems in which philosophy is excluded. In this context, we consider that the existence of real philosophy in action is both desirable and possible in secondary school classrooms. We base this argument on the criteria of the discipline itself, such as the validity of idealism and the relevance that philosophy has had to child development since its origins. To practice this philosophy, we must analyse the specific tools used to philosophise: conceptualisation, problematisation and argumentation. The production of philosophy in Catalan secondary school classrooms, modest though it may be, should be seen as a challenge by all institutions. Opposition due to elitist conceptions of philosophy should be verturned.