Hakikat Sonrası Uçurumda Yön Bulmak: Sentetik Medya ve Yapay Zekanın İkili Kullanım İkilemi - Gökhan Varan (Yeni Medya)
Bu çalışma, modern bilgi ekosisteminde üretken yapay zekanın ikili kullanımının doğasını örneklerle eleştirel bir şekilde ele almayı amaçlamaktadır. Yapay zeka, iletişim ve yaratıcılık manasında güçlü araçlar sunduğu gibi uydurma metinlerden derin kurgu (deepfake) içeriklere kadar ultra gerçekçi sentetik medya üretimini kolaylaştırması sebebiyle ciddi bir zorluk teşkil etmektedir. Birincil tehdidin basit aldatmacanın ötesinde, kanıta dayalı hakikatin temelini baltalayan “Yalancının Kâr Payı” olarak adlandırılan daha aşındırıcı, ikincil bir etkiye uzandığı görüşü savunulmaktadır. Tespit ve köken sistemleri gibi teknolojik karşı önlemler geliştirildiği gibi bunların üretken teknolojilerle asimetrik bir silahlanma yarışı içinde olduğu gözlemlenmektedir. Bu yazı, tamamen teknik bir çözümün yetersiz olduğunu iddia etmekte ve bunun yerine, ortaya çıkan hakikat sonrası manzarada yön bulmak için sınırlı teknik müdahaleleri sağlam politikalar, uluslararası düzenleyici çerçeveler ve eleştirel medya okuryazarlığına yönelik yenilenmiş bir toplumsal taahhütle birleştiren bütüncül bir yaklaşımın gerekliliği öne sürmektedir.