АДАПТИВНО-ПРОГНОСТИЧНА МОДЕЛЬ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ДИНАМІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА - Роман Русин-Гриник; Олексій Федорчак; Софія Князь (Економіка та суспільство)
У статті обґрунтовано необхідність трансформації систем управління фінансами підприємств у напрямі їх адаптивності та здатності до прогнозування в умовах підвищеної економічної турбулентності та цифровізації. Показано, що класичні фінансові підходи не забезпечують належного рівня гнучкості та оперативності в ухваленні управлінських рішень, що знижує стійкість підприємства до зовнішніх ризиків. Запропонована адаптивно-прогностична модель поєднує три ключові функціональні блоки — моніторинг середовища, прогнозну аналітику та адаптивне управління — та формує цілісну цифрову архітектуру управління фінансами. Її реалізація дозволяє забезпечити випереджальне планування, оперативне коригування бюджетів, ефективний розподіл ресурсів і підвищення якості стратегічного фінансового управління. Застосування такої моделі не лише підвищує фінансову стійкість і конкурентоспроможність підприємства, але й закладає основу для його довгострокового розвитку в умовах постійної змінності зовнішнього середовища. Перспективами подальших досліджень є емпіричне тестування моделі в різних галузях економіки, удосконалення інструментарію прогнозної аналітики та розробка цифрових платформ підтримки адаптивного управління.