Eğitim Felsefesine Bir Yaklaşım - Durmuş Günay (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Eğitim felsefesi; eğitimin en temel ilkelerini, kavramlarını, sorunlarını anlamaya çalışan felsefe alanı. Eğitim felsefesine dayalı olarak eğitimi tasarlamak eğitimde bir sistem kurmaktır. Felsefe teriminin kavramsal anlamı, bilindiği üzere, bilgelik sevgisidir. Bilgelik, derin düşünmektir/tefekkür etmektir. “Tefekkür, teşekkür etmektir”. Derin düşünmek en temel ilkeleri ortaya koymaktır. Bilgelik sevgisindeki sevmek, iki anlama gelir. Birincisi bilgi geçişi, sevgi ortamında vuku bulur. İkincisi, sevmek, yargıları mantığın süzgecinden geçirmektir. Grekler, hikmeti mantığın süzgecinden geçirerek felsefeyi yapmışlardır.Bu araştırmada, eğitimin gerçekleştirmek istediği, öğrenme ve öğretmenin mahiyetini anlamaya çalışacağız. Öğrenme nasıl vuku bulur? İnsan nasıl öğrenir? Filozoflar, düşünürler, tarihte, öğrenmeyi ve öğretmeyi nasıl anlamışlar? Bütüncül bir yaklaşım ile eğitimi anlamaya çalışacağız.