Ön Ergenlik Dönemindeki Çocukların Okul Yaşantılarının İncelenmesi - Haktan Demircioğlu; Hilal Mercan Akçay (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Minnettarlık, iyimserlik, yaşam coşkusu ve sebat içeren okul temelli pozitif özellikler, çocukların okuldaki pozitif yaşantılarının temelini oluşturmaktadır ve çocukların okuldaki pozitif yaşantıları onların gelişimleri açısından önemlidir. Bu nedenle araştırma çeşitli değişkenler açısından ön ergenlik dönemindeki çocukların okul yaşantılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeline göre planlanmış olup örnekleme yöntemlerinden basit seçkisiz örnekleme kullanılmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde 6., 7. ve 8. sınıfa giden ve çalışmaya katılmayı kabul eden 549 çocuk ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplamak için “Demografik Bilgi Formu” ve “Okulda Pozitif Yaşantılar Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için verilerin analizinde t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), post-hoc t-testi ve Tukey HSD kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre çocukların okuldaki yaşantıları ile cinsiyet, başarı durumu, anne, baba, öğretmen ve sınıf arkadaşları ile olan ilişki durumu, dijital oyun oynama süresi, sosyal medya kullanım süresi arasında anlamlı fark bulunmuştur.