COVID-19 Hastalarının Klinik ve Tanımlayıcı Özellikleri - Ayşegül Coşkun; Nurten Gülsüm Bayrak; Asuman Çobanoğlu (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: COVID-19 hastalarının klinik ve tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesi ve hastalığın ilerlemesini önlemek için optimal tedavi ve bakım stratejilerinin bulunması, mortalitenin ve hastalığın sosyal etkilerinin azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır.Amaç: Araştırma hastanede yatan COVID-19 hastalarının klinik ve tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı.Yöntem: Tanımlayıcı ve retrospektif olarak yapılan araştırmanın örneklemini COVID-19 tanısı konmuş ve klinikte tedavi görmüş 127 hasta oluşturdu. Araştırmanın verileri COVID-19 tanısı almış ve araştırma tarihinde pandemi servisinde yatmış olan hastaların dosyalarından ve hastane otomasyon sistemindeki hasta bilgilerinden (hastaların demografik özellikleri, yaşam bulguları gibi) alındı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi ve Ki-kare testi kullanıldı.Bulgular: Araştırma örneklemine alınan hastaların yaş ortalaması 63,14 ± 1,36 olup, %55,1’i kadın, %44,9’u erkektir. Klinikte tedavi gören hastaların %85,9’unda halsizlik, %52’sinde öksürük, %32,3’ünde tat almada değişiklik, %31,5’inde dispne, %14,2’sinde mide bulantısı ve %10,2’sinde kusma görüldüğü belirlendi. Araştırma kapsamına alınan hastaların %11,8'inin yoğun bakıma yatışının olduğu saptandı.Sonuç: COVID-19 tanısına sahip ve serviste yatan hastaların verilerinin incelendiği bu çalışmada en çok görülen semptomun halsizlik olduğu, ileri yaş ve erkek olan hastaların yoğun bakıma yatış durumunun daha yüksek olduğu belirlendi.