Поляризація та криза державності США - Максим Ратніков (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти)
У пропонованій статті із застосуванням методу системного аналізу досліджуються причини та наслідки політичної і соціальної поляризації у Сполучених Штатах, що виникла внаслідок складних взаємодій соціальних, економічних та політичних факторів наприкінці XX століття. Проаналізовано, як економічна нерівність, культурні зміни, трансформація партійної системи та посилення інформаційної сегрегації сприяли поглибленню розбіжностей в американському суспільстві. Особлива увага приділяється тому, як поляризація вплинула на функціонування державних інститутів та викликала кризу в системі управління, загрожуючи стабільності демократичних процесів у країні у ХХІ столітті. Метою статті є виявлення та системне осмислення ключових факторів, що призвели до політичної і соціальної поляризації у США, а також аналіз їх впливу на кризу державних інститутів та демократичних процесів у XXI столітті. Автор прагне зрозуміти, як різні аспекти соціального, економічного та політичного життя, взаємодіючи один з одним, спричинили поглиблення розколу в американському суспільстві та послаблення ефективного функціонування державної системи.