BİREYSEL FİNANSMANIN TEMİNİNDE KREDİKARTLARI: TÜRKİYE’DE KREDİKARTI KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Mustafa Fedai Çavuş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Ekonomideki hayat dönemleri hipotezi, tüketicilerin gelirlerini yeniden düzenleyerek hayat boyu elde edecekleri faydayımaksimize edeceklerini kabul etmektedir. Buna göre tüketiciler, geçmişte biriktirdiklerini bugün harcarlar ya da gelecekteki gelirlerini bugün kullanırlar. Bunu ise ancak tüketici kredisi ya da kredi kartıkullanarak gerçekleştirebilirler. Bu çalışmada, günümüz ekonomik sisteminin vazgeçilmez parçalarından biri olan banka kredi kartlarıhakkında bilgiler verilmiştir. Banka kredi kartlarının Türkiye’de kullanımıile kredi kartlarının faydalarıve zararlarıhakkında, kredi kartının taraflarıtemel alınarak genel açıklamalar yapılmıştır. Çalışmanın sonunda ise, Türkiye de kredi kartıkullanıcılarına uygulanmışolan bir anket çalışmasıdeğerlendirilmiştir. Türkiye üzerine yapılan çalışma göstermektedir ki, sosyo-ekonomik ve demografik faktörler ile kredi kartısahipliği ve kullanımıarasında kesin bir ilişki bulunmaktadır.