Можливість використання порушених гірничими роботами територій Кривбасу для розвитку вітроенергетики - Ольга Медведєва; Заряна Гальченко; Олексій Демченко (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. Визначення природно-ресурсного потенціалу порушених гірничими роботами територій гірничо-збагачувальних комбінатів на прикладі територій Криворізького гірничодобувного регіону . Дизайн / Метод / Підхід. Розглянута доцільність використання порушених гірничими роботами територій, зокрема породних відвалів Кривбасу, для розміщення вітроенергетичних установок. На підставі проведених досліджень авторами доведена ефективність використання вітроенергетичних установок з вертикальною віссю обертання. Зроблений розрахунок вітроенергетичного потенціалу для вертикальних і горизонтальних ВЕУ в умовах м. Кривий Ріг. Результати. Порушені гірничими роботами території є перспективним для вітроенергетики. На відвалах порід доцільно встановлювати вітроенерергетичні установки з вертикальною віссю обертання.  Це доцільно з економічної і екологічної точки зору. Теоретичне значення. На сьогодні вітроенергетика досліджена недостатньо, що робить цей напрямок цікавим для дослідження. Практичне значення. Залучення порушених гірничими роботами територій для вітроенергетики дає можливість підприємствам мати енергонезалежність для важливих технологічних процесів, а також зменшує екологічне навантаження на навколишнє середовище. Оригінальність / Цінність. В сучасних умовах промисловість енерговитратна та енергозалежна, тому використання порушених гірничими роботами територій для вітроенергетики це інноваційний підхід. Використання вітрових електростанцій в районах з низькою швидкістю вітру (таких, як Кривбас) - це новий підхід для забезпечення гірничих підприємств відновлюваною та екологічно чистою електроенергією. Обмеження дослідження / Майбутні дослідження. Авторами планується подальше вивчення вітроенергетичних установок, вибір оптимальних конструкцій і розрахунок технологічних параметрів для їх встановлення. Вивчення особливостей постехногенних ландшафтів Кривбасу для розміщення вітроенергетичних установок. Тип статті. Аналітична.