ВАРИЈАБИЛНИ ЕЛЕМЕНТИ ПРОДУЖЕНОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА У КРИВИЧНОМ ЗАКОНУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Миодраг Бајић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
У овом раду аутор даје приказ новог законског рјешења у Републици Српској које предвиђа да је за постојање продуженог кривичног дјела, поред идентитета кривичних дјела и временског континуитета, потребно да сва кривична дјела из састава продуженог морају чинити „једну јединствену цјелину“. Садржину ове јединствене криминалне цјелине чини пет варија- билних (промјенљивих) околности: идентитет оштећеног, јединствени или продужени умишљај, јединство мјеста или просторна повезаност, истоврсност предмета и коришћење исте ситуације или трајног односа. За постојање продуженог кривичног дјела, неопходно је остварење најмање двије варијабилне околности. По- стојање ових околности није увијек исто, а њихов значај се ције- ни на основу тога колико је њихово тзв. „повезујуће дјеловање“, у смислу повезивања више радњи извршења кривичних дјела, у једно јединствено кривично дјело.