Optymalne Kształtowanie Przekrycia Wiszącego o Jednokierunkowym Przebiegu Cięgien - S. Kempny (Engineering Transactions)
W pracy wyznaczono kształt przekrycia wiszącego o jednokierunkowym przebiegu cięgien, obciążonego ciężarem własnym przekrycia z warunku na minimum objętości elementów nośnych. Dla przypadku przebiegu cięgien w pionowych płaszczyznach równo odległych, zawieszonych na dwóch przeciwległych łukach, przedstawiono przykłady szczegółowych rozwiązań w oparciu o opracowany program na EMC ODRA 1204.