İNSANÎ VARLIĞIN HAKİKAT ARAYIŞI - Fazıl Karahan (Felsefe Dünyası)
Madde, bitki, hayvan ve insan gibi varlıkların ince yapılarına (hücre veatomlarına vs.) inildiğinde ortak özellikler taşıdıkları görülür. Ama bunlardan herbiri bu ince yapılarından farklı olarak bir bütünlüğe sahiptir ve bu bütünlüğüylediğerlerinden ayrılır. Meselâ su oksijen ve hidrojenden oluşmakla birlikte oksijenve hidrojenden farklı bir varlıktır. Su, içinde oksijen veya hidrojen bulunduranvarlıklarla oksijen ve hidrojeni içermek bakımından ortak özellikler taşıyabilirama su bir bütün olarak farklı bir varlıktır ve bu özelliklere de indirgenemez.Bunun gibi insan da ince yapılarına inildiğinde hayvan, bitki ve maddeyle ortaközellikler taşır, ama insan hayvan, bitki veya maddeye indirgenemez. Bu varlıklarınhepsi birer bütün olarak ayrı varlıklardır. Bio ve psyche yönleri bakımındanince ayrıntılarına inildiğinde insan, hayvanlarla bazı benzerlikler taşırsa da biyopsişikbütünlüğe sahip bir varlık olarak onlardan farklı bir varlık formudur.Farklı bir varlık formu olan insanî varlığın en önemli özelliği gaye ve anlamboyutudur. İnsanî varlığın ruhsal hayatı, gayesi ile belirlenir. Belli bir gayeye yönelmedikçe,hiçbir insanî varlığın düşünmesi, istemesi ve hayal kurması mümkündeğildir.2 Anlam boyutu, İnsanî varlığın fikrî ve fiilî bütün hayatına yön verir.Anlam arayışıyla insanî varlık, sorular sorar ve bu soruların cevaplarına ulaşmayaçalışır. Ulaştığı cevaplar da onun değerler alanını oluşturur. İnsanî varlık,ulaştığı, cevap verdiği anlam ya da değerin isabeti derecesinde hakikate yaklaşırve buna göre hayatına yön verir. Gayelerinin ne olduğu kesinlikle bilen az sayıdainsanî varlık vardır. Anlam arayışı içindeki insanî varlığın hakikate yürüyüşününfenomenoloji, ontoloji, mantık ve metot bakımından ele alınması felsefenin entemel görevidir.