ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ЗОНУВАННЯ ПРИМІЩЕНЬ СХОВИЩА ГРУПИ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ - Tetiana Zhydkova; Viktor Hleba; Svitlana Chepurna (теорія та практика дизайну)
У статті розглянуто основні положення законодавчої і нормативної документації щодо захисту населення України під час воєнних дій і реальний стан наявності захисних споруд, що призначені для основної частини населення. Наголошено, що найпростіші укриття (цокольні й підвальні приміщення) відповідно до законодавства не призначені для захисту, а лише знижують тяжкість ураження, в них не передбачено водогону, каналізації, вентиляції й необхідного обладнання. Частина висоти цокольних і підвальних приміщень знаходиться вище позначки землі, тому вони такі ж вразливі, як і надземні поверхи. Метою цього дослідження є розробка рекомендацій щодо забезпечення надійного захисту населення України. Фахівцями громадського об’єднання «Ренесанс» були розроблені проєктні пропозиції щодо підсилення захисних властивостей перекриття. На сьогодні ці проєктні рішення вже застосовуються під час пристосування підвальних приміщень під укриття. Авторами проаналізовано досвід різних країн світу щодо проєктування й облаштування окремих приміщень і спеціальних споруд для забезпечення захисту населення й запропонована система захисту, основний принцип якої – забезпечення швидкого доступу до укриття в будь-якій частині міста. У житловому середовищі пропонується створення безпечного простору, що складається з побутових притулків і сховищ у підземному просторі під будинками або під прибудинковою територією групи будинків. Запропоновано типи сховищ для тривалого перебування людей, що відрізняються за рівнем комфортності й формою власності. Розроблена схема розміщення зазначених типів сховищ, планувальні рішення кожного з типів, склад приміщень й обладнання кожного. Становище, в якому опинилась наша держава, вимагає негайних заходів для збереження життя і здоров’я населення. В країні немає безпечних міст, куди можна евакуювати населення. Тому необхідно на територіях, підконтрольних Україні, забезпечити можливість жити й працювати у безпечному середовищі.