Досвід залучення транспортних засобів і техніки для потреб збройних сил іноземних держав у особливий період - Череп В.Л.; Дідіченко В.П. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті розглянуті і проаналізовані способи залучення транспортних засобів і техніки до збройних сил деяких іноземних держав у особливий період. Результати постачання транспортних засобів і техніки національної економіки Збройним Силам України (ЗС України) та іншим військовим формуванням під час проведення часткової мобілізації свідчать про недосконалість системи комплектування зазначеними засо-бами і технікою в умовах сьогодення. Основна причина такого стану полягає у тому, що на цей час таке комплектування здійснюється одним способом – вилученням із національної економіки за встановленими лі-мітами вилучення (відчуження) транспортних засобів і техніки у регіонах відповідно до відсоткових норм вилучення за галузями національної економіки на період мобілізації та у воєнний час. У той же час, у більшо-сті держав світу застосовується значно ширший арсенал способів залучення транспортних засобів для по-треб збройних сил (ЗС) у особливий період. Це зумовлює необхідність вивчення іноземного досвіду щодо залу-чення транспортних засобів цивільного сектору економіки для потреб ЗС та пошук альтернативних спосо-бів комплектування ЗС України транспортними засобами та технікою національної економіки в сучасних умовах. Проведений аналіз способів залучення транспортних засобів і техніки для потреб ЗС деяких іноземних держав у особливий період дозволяє зробити висновок, що найбільш прийнятним для України є комбінування різних способів комплектування ЗС України транспортними засобами і технікою національної економіки.