ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО МУЗЕЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Алла Паулик; Оксана Феєр; Діана Штерр (Економіка та суспільство)
Сучасні музеї є не тільки осередками культури та науки перетворюються на повноправних учасників економічних відносин. Розширення функцій які виконують музеї потребує нових підходів до у правління музеями. Ефективне управління музеями можливе лише шляхом запровадження музейного менеджменту який базується на сучасних принципах та буде здійснюватись з урахуванням специфіки, тенденцій роботи музейної установи та викликів сьогодення. У статті висвітлено сутність та особливості музейного менеджменту, особливості реалізації його функцій для музейних установ. Наголошено увагу на особливій ролі та необхідності управління маркетинговою та інноваційною діяльністю музею. Авторами визначено, що менеджмент музейної установи, його функції та методи будуть залежати від особливостей музею, типу, спектру функцій та завдань. Акцентовано увагу на важливості та необхідності удосконалення організаційних структур управління музеєм шляхом виокремлення підрозділів у функції яких буде входити управління маркетингом, управління інноваційним розвитком музею, управління грантовою діяльністю. Адже саме ці напрями робіт є особливо актуальними в сучасних умовах розвитку музейної справи, що характеризується кризовими явищами, скороченням кількості відвідувачів, зменшенням фінансування, широким впровадженням цифрових та інформаційних технологій у всі сфери діяльності.