DZIAŁALNOŚć GOSPODARCZA W ROZUMIENIU USTAWY O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG ORAZ USTAWY O PODATKU DOCHODOWYM OD OSÓB FIZYCZNYCH - Piotr Gajewski (Zeszyty Prawnicze)
Celem autora było przedstawienie zrealizowania zasady autonomii prawa podatkowego w stosunku do definicji działalności gospodarczej, która stanowi prawne odzwierciedlenie zjawiska ekonomicznego. Autor przedstawił definicję działalności gospodarczej określoną w przepisach ustaw podatkowych i porównał pod względem prawnym wyżej wymienione definicje z definicją określoną na podstawie ustawy z 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2019 r. poz. 1292 ze zm.). Autor analizował powiązania pomiędzy definicjami działalności gospodarczej a realiami obrotu gospodarczego i przedstawił błędy legislacyjne zawarte w definicjach działalności gospodarczej zawarte w ustawach podatkowych. Dokonano analizy w zakresie możliwości zniwelowania obowiązków podatkowych u osób prowadzących działalność nieewidencjonowaną w rozumieniu ustawy – Prawo przedsiębiorców. W niniejszym opracowaniu w odniesieniu do badania aktów prawnych zostały wykorzystane dwie metody: dogmatycznoprawna oraz historycznoprawna. Badania zostały przeprowadzone przy użyciu krytycznej analizy orzecznictwa sądów administracyjnych oraz Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej.