Cumhuriyetten günümüze ilkokul/ilköğretim programlarının incelenmesi - Dilek İLHAN BEYAZTAŞ; Suzan Beyza KAPTI; Nuray SENEMOĞLU (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma, ülkemizde Cumhuriyetin ilanıyla birlikte başlayan program geliştirme çalışmalarının ve özellikle İlkokul/İlköğretim seviyesinde geliştirilen programların, günümüze kadar olan değişimlerini eğitim felsefeleri kapsamında incelenmek ve bundan sonra yapılacak program geliştirme çalışmalarına ışık tutmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla 1924, 1926, 1936, 1948, 1968, 1997, 2005 İlkokul/İlköğretim Programlarına ulaşılarak belgesel tarama yöntemi kullanılmıştır. İncelemeler sonucunda Cumhuriyetten günümüze kadar geliştirilmiş programların ilerlemecilik ve yapılandırmacılığın öngördüğü eğitim ölçütlerine genellikle uygun olduğu görülmüştür. Ancak 1968’den sonra geliştirilen programlarda, gelişen toplum yapısına ve çağın gereklerine uygun yeni hedeflerin ve ilkelerin gerektiği ölçüde programlara yansıtılamadığı ve buna paralel bir şekilde ilke ve açıklamalar bölümlerinde tekrarlara düşüldüğü tespit edilmiştir. Toplumsal, bilimsel, teknolojik gelişmeler dikkate alındığında, özellikle 2005 yılında geliştirilen programlarda yer alan ‘’kazanımların’’ (hedef-hedef davranış), öğretme-öğrenme sürecine ve değerlendirmeye ilişkin örneklerin günümüzdeki hızlı gelişmeyi yansıtmadığı ve ifade edildiği şekilde yapılandırmacılık anlayışı ile örtüşmediği gözlenmiştir.