Ocena obszarów życia zawodowego i satysfakcji z pracy pracowników systemu ochrony zdrowia południowo-wschodniej Polski - Edyta Marzec; Marzena Omelewska-Kowalczyk; Jadwiga Wioletta Klukow (Facta Simonidis)
Wstęp Ocena zadowolenia pracowników i analiza środowiska pracy mają kluczowe znaczenie dla zwiększenia wydajności i poprawy świadczenia usług medycznych. Biorąc pod uwagę mnogość aspektów związanych z obszarami życia zawodowego, istotne jest, aby zidentyfikować te mające w różnym stopniu związek z satysfakcją z wykonywanej pracy. Celem pracy było zbadanie, w jaki sposób różne obszary życia zawodowego pracowników systemu ochrony zdrowia: obciążenie pracą, kontrola, nagrody, społeczność, poczucie sprawiedliwości i wartości, korelują z ich postrzeganą satysfakcją z pracy.