Sistemik İzotretinoin Tedavisine Bağlı Oküler Yüzey ve Gözyaşı Film Tabakası Değişiklikleri - Deniz Düriye Demirseren; Ayşegül Arman (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Akne vulgaris nedeni ile sistemik izotretinoin tedavisi alan hastalarda kuru göz belirtileri, oküler yüzey ve gözyaşı film tabakası değişiklikleri ve bunların ortaya çıkış sürelerini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Nodülokistik akne tanısıyla sistemik izotretinoin tedavisi alması planlanan 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar sistemik izotretinoin başlanmadan önce, tedavi süresince ayda bir ve tedavinin tamamlanmasından bir ay sonra göz hastalıkları uzmanı tarafından muayene edildi. Kuru göze ait subjektif şikâyetlerin değerlendirilmesi için OSDI Ocular Surface Disease Index anketi, gözyaşı fonksiyonlarının değerlendirilmesi için anestezili ve anestezisiz Schirmer testleri, gözyaşı kırılma zamanı GKZ testi, korneal ve konjonktival boyama değerlendirmeleri yapıldı. Bulgular: Tedavinin birinci ayında tedavi öncesi değerlere göre ortalama OSDI skorunun 7,74±6,01’den 25,98±10,60’a p