Моделювання газодинамічних процесів у трубопроводах при видаленні відходів - S. Medvediev; Valery Badah (Mechanics and Advanced Technologies)
Анотація. Сучасний пасажирський літак неможливо розглядати без вимог щодо забезпечення безпеки та комфорту перебування пасажирів на борту. Однією з систем, що забезпечує необхідні комфортні умови на літаку, є система видалення відходів, яка призначена для задоволення фізіологічних потреб організму людини. На сьогоднішній день перспективним типом системи видалення відходів є система вакуумного принципу дії. Розробка таких систем, що складаються з пристроїв на різнорідних фізичних принципах функціонування, представляє собою комплексну науково-технічну проблему, пов'язану з проведенням різнопланових прикладних досліджень в області проектування, розробки та цільового застосування системи. Одним з основних елементів системи є трубопроводи що зєднують ємність для збору відходів з баком зберігання відходів. Важливим при проектуванні трубопроводів є визначення іх габаритних та газодинамічних  характеристик на ранніх етапах розробки. Метою роботи, представленої в статті, є дослідження процесу видалення відходів що протікає у трубопроводі та побудова математичної моделі, що описує газодинамічні процесси.